En rekryteringsprocess, framför allt vid seniora roller, har oftast ett flertal steg. Och som vi executive search – konsulter brukar säga när vi tar den första kontakten med dig: ”du har flera tillfällen under resan då du kan välja att hoppa av”.

Men till slut står du där, med ett skriftligt erbjudande om ett riktigt spännande jobb, med tillräckligt schysst lön. Vad att tänka på innan du skriver på (eller, om vi skall vara ärliga, redan vid något eller några steg tidigare i processen)?
- Vet jag det om rollen jag rimligen kan veta?
Framför allt kvalificerade roller kommer sällan med en färdig arbetsbeskrivning. Det blir det ofta upp till dig när du börjar att mer exakt identifiera vad som behöver göras. Dessutom kommer det alltid dyka upp oförutsedda händelser och behov, ”unknown unknowns”, som Donald Rumsfeld skulle sagt. Men har du av tidsbrist, iver eller rent förbiseende missat något väsentligt?
- Har bolaget en realistisk syn på vad jag kan åstadkomma?
Självklart har bolaget och din blivande chef stora förväntningar på dig, det är ju därför de vill anställa dig. Men är dessa förväntningar inom realismens gränser? Och matchas de av tillgängliga resurser?
- Kan jag ge det som krävs?
Fler och fler bolag inser vikten av work/life-balance. Samtidigt kräver kvalificerade roller oftast mer än andra, både kvalitativt och kvantitativt. Och första tiden på det nya jobbet innebär för det mesta en extra stor insats för att sätta sig in i saker och ting. Har du den tid och ork som torde krävas?
- Passar jag in tillräckligt i företagskulturen?
Oklart vad som är hönan respektive ägget, men ofta får du en bra bild av företagskulturen genom att helt enkelt se vilka typer av personer och personligheter som arbetar där. Är det ett gäng du kan komma att trivas med, eller åtminstone fungera bra tillsammans med? Ibland är tanken, hos dig och/eller den som rekryterar dig, att du skall bidra till att ändra kulturen (en klassiker: ”göra den mer entreprenöriell”). Är det realistiskt?
- Finns det utvecklingsmöjligheter?
Såvida du inte tänkt att detta skall vara din karriärs sista gig skall rollen kunna ge möjligheter att växa vidare. Finns dessa? I rollen? I bolaget? I branschen? Allt annat lika ger ett växande bolag i en växande bransch betydligt bättre framtidsutsikter än tvärtom. Även om du genom hårt arbete skulle bli världens bäste kolskyfflare på ånglok så återstår så småningom bara jobb på museibanor.
- Vad har jag för exit-strategi?
Det kan ju verka negativt att tänka på vad du skall göra om du lämnar jobbet, redan innan du börjat eller ens tackat ja. Men det är nu du kan se nyktert på situationen och alternativen. Och ju tydligare bild du har av vad du skulle göra om du lämnar (eller tvingas lämna), desto mer kan du ”chansa” och våga hoppa på jobbet, trots alla de där ”unknown unknowns” som inte går att förutse.
Funderar du på att byta jobb? Hör av dig så kanske vi på JP Cornerstone kan ge dig några råd.