Aktiebolagslagen sammanfattar: ”Styrelsen ansvarar för bolagets organisation och förvaltning av bolagets angelägenheter.” Det låter ju som ett ganska tungt ansvar, något man skulle vara noga med att hitta de allra bästa till att axla. Och visst, utvecklingen går mot ökad professionalism när det gäller styrelsetillsättning. Men jämfört med rekryteringsprocessen när ledande CXO-roller skall tillsättas sker många styrelserekryteringar fortfarande ad hoc-mässigt och från ett högst begränsat startfält.
Men fallgroparna och misstagen vid styrelserekrytering är flera än så, bland annat:
- Bristande behovsinventering. Vilken nödvändig expertis och/eller erfarenhet saknas i styrelsen? Vad är det viktigaste en ny styrelseledamot måste bidra med? Det krävs förmåga av ägare och valberedning att kritiskt utvärdera nuvarande styrelseledamöter och deras kompetenser.
- Dagens (eller gårdagens) behov snarare än morgondagens. Det ligger på styrelsens bord att ta sig an de strategiska frågeställningarna, de som – per definition – är långsiktiga. Ändå rekryteras ofta styrelseledamöter utifrån var bolaget står idag, snarare än för de kommande utmaningarna. Vilket för oss över till det vanliga fenomenet med…
- Övertro på styrelseproffs. Visst, värdet av tidigare styrelseerfarenhet skall inte underskattas. Och ett etablerat styrelseproffs kan dessutom ha ett brett och användbart kontaktnät. Men en person som inte längre arbetar i en operativ befattning tappar samtidigt ofta den kunskapsmässiga ”spets” som sådana roller kräver. Risken är att styrelsen kommer att domineras av generaler som förbereder morgondagens krig med gårdagens stridsstrategier.
- Homogenitet. Brist på bredd när det gäller styrelsemedlemmarnas bakgrund, kompetens, kön och ålder har påpekats så länge att det borde ha hunnit bli en icke-fråga. Men fortfarande är förvånansvärt många styrelser närmast parodiskt stereotypa. Att bolag i tidiga skeden har en homogen styrelse kan förklaras, och i viss mån ursäktas med att grundargänget ofta är homogent. Men när bolaget växer är det dags att bredda styrelsebasen, för att öka möjligheterna att få in kompletterande kompetens. Det gäller dock att inte slentrianmässigt landa i…
- Representationsbingo. Till skillnad från homogenitetsproblemet ett nyare fenomen. I ivern att få en styrelse med bredd och kredd avseende de vanligaste diversitetskriterierna så rekryteras styrelsemedlemmarna utifrån detta, snarare än hur deras expertis kompletterar varandra. Men Peggy Bruzelius och Bianca Ingrosso bidrar ju med lite olika kompetenser fastän de båda är kvinnor och en styrelse får inte nödvändigtvis en optimal erfarenhetsbredd trots rejäl blandning av kön, ålder och etniciteter om samtliga medlemmar gått på Handels.
- Tillgänglighet. Visst är det lockande att försöka få en riktigt kvalificerad person ombord, och smickrande om hen är intresserad. Men såvida inte styrelserekryteringen endast har ett PR- och marknadsföringssyfte är det viktigt att säkerställa att Mr / Ms VIP verkligen kommer kunna lägga den tid som krävs för uppdraget.
Vi på JP Cornerstone har lång erfarenhet och mycket stort nätverk när det gäller att hitta rätt styrelseledamöter för alla typer av bolag: från snabbväxande startups till internationella börsbolag; erfarna styrelseproffs, men också ledande CXO’s och yngre ”rising stars”. Hör av dig så berättar vi mer!