Okej grundlön, hävstångsmaximerat optionsprogram med villan som pant, och så kör vi! Ungefär så är väl (nid)bilden av Private Equity-bolagens definition av ”talent management”.
Men även om det lär dröja innan PE-bolagens syn på ledarskap förväxlas med Kväkarnas, är det en tydlig trend att bolagen tar en alltmer aktiv och mångfacetterad roll när det gäller att tillsätta och utveckla nyckelbefattningar i sina innehav. Några faktorer som bidragit är:
- Högre räntor har gjort det svårare och dyrare att ha hög skuldsättning i portföljbolagen. Även om lånefinansiering fortfarande är viktigt behöver en större del av den tänkta värdetillväxten komma från operativa förbättringar, vilket ställer högre krav på operativt ledarskap.
- Det har blivit allt vanligare med plattformsinvesteringar kompletterat med antal tilläggsförvärv. Att effektivt sy ihop en organisation av flera, ofta kulturellt heterogena bolag, ställer extra stort krav på starkt management.
- Covid, lågkonjunktur m.m. har ökat den genomsnittliga tiden PE-bolagen äger sina innehav, ofta betydligt längre än de ursprungligen tänkt. För att citera Keynes: A long-term investment is a short-term investment that went wrong.
- Den allt snabbare utvecklingstakten generellt, och inom teknik specifikt, gör att behovet av nyckelkompetenser ideligen förändras.
![](https://jp-cornerstone.com/wp-content/uploads/sites/4/2025/01/Depositphotos_12292730_XL-1024x814.jpg)
En majoritet av PE-bolagen anger numera tillgång till rätt kompetens som den enskilt viktigaste faktorn för framgångsrik värdetillväxt. Det ökade fokuset på talent management märks bl.a. i:
- En uppgradering av ”human due diligence” i förvärvsprocesserna, och att redan där och då identifiera ytterligare nyckelpersoner, förutom sedvanliga CEO och CFO.
- Att tidigt i processen definiera tydligt hur dessa olika roller skall bidra till ökad värdetillväxt och den tänkta VCP:n, och hur detta fortlöpande skall mätas, utvärderas och följas upp.
- Mer strategisk HR-kompetens, både hos PE-bolagen och deras portföljbolag: för att bedöma, stötta, utveckla och vid behov ersätta strategisk kompetens.
- Successionsplanering. Återigen: för samtliga kritiska roller, inte bara CEO och CFO.
- Ökad användning av data för att målsätta och mäta portföljbolagens talent management. Som någon uttryckte det: ”Vi i PE-branschen är vana att tänka kvantitativt. Genom att översätta kompetensmål till det språket både fattar vi och tar dessa frågor på allvar.”
Och även om talent management och HR-frågor i gemen kan framstå som diffusa, svårdefinierbara och ”mjuka”, så är det i själva verket tvärtom. Kompetens är den viktigaste ingrediensen för framgångsrik värdetillväxt. Det är hard facts.
JP Cornerstone erbjuder utveckling och stöd åt ledning och chefer, i form av bl.a. ledarskapsutveckling, coaching och mentorskap. Hör av dig så berättar vi mer.