Våren är en intensiv tid för medarbetarsamtal, utvärdering och feedback. Feedback ja. Forskning visar att personer som får höra att de skall få feedback uppvisar samma symptom som vid akut fysisk fara. Samtidigt toppar ”mer återkoppling” önskemålslistan i de flesta medarbetarundersökningar och Millennials sägs kräva det 24/7.
Enligt forskarna är denna paradox högst logisk. Alla organismer behöver utvecklas och anpassa sig för att överleva, och för det krävs feedback. Survival of the fittest to adapt osv. Fåglar som fått råttinvasion på sin häckningsö lär sig gömma äggen, säljaren som får reprimand för att han inte nått budget börjar bearbeta ett nytt kundsegment.
Samtidigt är vi människor flockdjur, hårdkodade att passa in i och bli accepterade av gruppen, livrädda att stötas ut och tvingas möta vilddjuren ensamma. Kritik smärtar, avvisande förkrossar. Beröm, å andra sidan, ger oss rent fysisk glädje, liknande den vi får när vi äter vårt favoritgodis.
Och här kommer ytterligare en intressant aspekt: så fundamental är denna kritik/beröm – dimension för oss människor att vi inte bara avskyr att få kritik, vi känner vämjelse över att tvingas ge den. I forskarnas undersökning uppvisade de som fick höra att de skulle tvingas ge feedback precis samma förhöjda puls och blodtryck som de som skulle få den.
Ja vi har alla gjort det, försökt dämpa vår olust att ge kritik genom att linda in den: i luddigt språk, eller ”sandwich-modellen”, dvs inklämd mellan två positiva budskap. Michael J Fox rollkaraktär i Spin City prövar att uttrycka den samtidigt som han gäspar.
Dessutom försöker vi tydligen kompensera genom att le för mycket, och för falskt. ”Brittle smiles” kallar forskarna vårt tillkämpade leende.
Så vad att göra? Studierna visar att allt obehag till trots så är ärlighet och tydlighet bäst, ganska naturligt om feedbacks främsta syfte är att ge möjlighet till ändrat beteende. Använd konkreta exempel, var positivt lösningsfokuserad och låt kritik handla om faktiska handlingar (eller brist på sådana) och inte personliga egenskaper.
Dessutom visar forskningen att frekvent feedback är att föredra framför det traditionella 1-2 gånger per år. Dels får mottagaren snabbare stöd till att göra sitt jobb bättre, dels känns varje enskilt tillfälle inte lika stort, formellt och skrämmande.
Men jobbigt att de där Millennials verkar ha rätt.
JP Cornerstone erbjuder utveckling och stöd åt ledning och chefer, i form av bl.a. ledarskapsutveckling, coaching och mentorskap. Hör av dig så berättar vi mer.