”Digital transformation”. För eventuella svenskalärare är det väl just svengelskan som får känslorna i svallning. För oss andra de problem och frustration som uppstår när organisationer skall ”digitaliseras”.
Och känslorna är inte obefogade. Enligt undersökningar misslyckas närmare 9 av 10 digitaliseringsprojekt i företag och organisationer att nå de uppsatta målen. Förseningar och spräckta kostnadsramar är legio, men ofta uppnår man inte heller efter mer tid och mer pengar projektens centrala syften.
Harvard Business Review identifierar de tre vanligaste anledningarna till misslyckandena. De två första: överoptimistiska mål och dåligt genomförande är kanske intuitiva. Den tredje är intressantare: överskattning av den egna organisationens digitala mognad och hur snabbt den kan ta till sig digitala verktyg och processer. Organisationens digitala inlärningskurva, som forskarna kallar det.
Andra undersökningar visar på en fjärde anledning, eller kanske snarare en bakomliggande till de övriga tre: företagsledningens bristande kunskaper och visualiseringsförmåga när det gäller teknik- och digital utveckling, framför allt ur ett mer genomgripande affärs- eller verksamhetsperspektiv. Detta ”löser” ledningen genom att hålla sig till vaga modeord (”agilt”) och mål som är omöjliga att mäta (”i digital framkant”) och ser sedan till att hålla sig på säkert avstånd från specifikationer och implementering.
Resultatet blir att övriga organisationen försöker dechiffrera dessa abstrakta mål, vilket oftast snabbt övergår i att de olika funktionerna och avdelningarna gör sina egna, sinsemellan inkompatibla transformations-önskelistor, utan att besväras av sådana begränsningar som koordinering, budget eller hänsynstagande till bolagets övergripande strategi.
En VD behöver inte nödvändigtvis vara bolagets digitala transformationsexpert. Och att vara djupt insatt i alla de hot och möjligheter som digitaliseringen skapar är ofta omöjligt, eller åtminstone inte för en VD optimal tidsanvändning. Men hen måste skaffa sig en övergripande, strategisk förståelse. Och lika viktigt: ha tillräcklig insikt i själva transformationsprocessen för att kunna identifiera de personer som skall driva den, samt leda och utmana dessa under resans gång.
Med rätt insikter, rätt team och rätt kompetenser blir oddsen att företaget skall lyckas väldigt mycket högre. Ja chanserna är så goda att man från ledningens sida kanske t.o.m. vågar sätta konkreta mål.
JP Cornerstone rekryterar såväl chefer som projektledare och specialister med olika former av digital spetskompetens, från utveckling och förändringsledning till digital marknadsföring och försäljning.
Hör av dig så berättar vi mer!