24 januari är ju känd för att vara den dag på året då vi i genomsnitt är fattigast. På motsvarande sätt visar, i och för sig inte alltför djupvetenskapliga undersökningar, att september är den månad då flest personer drömmer om att byta jobb: några veckor in på ”höstterminen” och det mesta visar sig uttråkande likt, från arbetsuppgifter till chefen.
Och generellt är rådet att inte låta nytt-jobb-drömmandet stanna vid just detta, utan att se över alternativ i god tid. Hellre börja titta på nya möjligheter medan du fortfarande trivs någorlunda, bättre att ett jobbyte triggas av att du vill gå till något än från ditt nuvarande.
Att byta avdelning eller gå till en liknande konkurrent innebär kanske ingen livsavgörande förändring, men ju mer radikalt jobb- eller t.o.m. karriärsskiftet är, desto viktigare är det att först göra sin analys.
Några frågor som är värda att ställa sig själv:
Vilken är den verkliga huvudorsaken till att du vill göra något helt nytt?
Är det att du faktiskt har tröttnat på det du gör, eller är det andra faktorer som t.ex. företagskulturen eller chefen? Söker du dig just snarare bort än passionerat till något nytt? I så fall kanske snarare motsvarande roll på ett annat bolag är det bästa. Och om det är något helt nytt område eller specialisering, varför just det och hur mycket vet du om det egentligen? Vilket leder oss till…
Går det att testa, utan att behöva gå all-in direkt?
Säg att du vill byta till en karriär som coach, eller kanske börja studera medicin. Går det att få en bättre inblick utan att behöva hoppa helt på direkt och släppa det du gör idag? Kanske kan du ta ett mindre freelance-gig på din fritid i din tilltänkta nya profession, eller initialt kämpa på med studier parallellt med jobbet. Ett klassiskt exempel av vikten av att testa först var kvinnan som alltid drömt att jobba i en blomsteraffär men insåg efter första dagen att hon inte klarade kylan som behövs för att hålla blommorna fräscha.
Pengar
Självklart är inte pengar den främsta drivkraften för dig och mig. Nope. Never. Och ofta innebär ett karriärsskifte att man i början (och kanske även senare) snarare tjänar mindre än man gjorde tidigare, eftersom man initialt har mindre erfarenhet inom sin nya profession. Att nyktert räkna på hur stora (eller små) intäkterna rimligen lär bli och om dessa kommer att räcka, är en analys som bäst görs tidigt, innan euforin tagit över helt och du skickat in din uppsägning.
Plan B
Om möjligt ännu tråkigare än att behöva tänka på risken att inkomsten inte blir som förväntat är att fundera över vad att göra om hela karriärskiftet visar sig gå fel. Det finns dessutom en myt om att den som redan i förväg ser en risk att något inte skall lyckas förmodligen inte är tillräckligt hängiven. I själva verket är en “reservplan” snarare en form av försäkring, som gör att du kan gå just ”all in”, i vetskap om att du inte behöver lägga onödig tid på att oroa dig för ett misslyckande.
Och även att inte byta jobb eller karriär kan ha sina risker. Med största sannolikhet kommer längtan att byta från något du inte gillar att växa sig allt starkare. Få personer gör dessutom i långa loppet ett bra jobb om de inte trivs. Så antingen kommer du fram till att ett byte måste ske, eller så gör din chef det.
Och då är det ju bättre att redan ha gjort sin analys.
Funderar du på att byta jobb? Hör av dig så kanske vi på JP Cornerstone kan ge dig några råd.