Få saker är så laddade som IQ. Och precis som andra känsliga ämnen som bilkörningsförmåga och älskogstalang är det ett område där en majoritet av oss utgår från att vi är bättre än genomsnittet. Skulle tester hävda att så inte är fallet, kan vi alltid peka på IQ-måttets kända begränsningar, som att det t.ex inte mäter kreativitet eller emotionell kapacitet.
Men spelar egentligen IQ ens någon roll? Finns det överhuvudtaget ett bevisat samband mellan högt IQ och framgångsrik karriär?
Att mäta korrelationen mellan IQ och framgångsrikt arbete är inte helt lätt. Medan IQ trots allt är ett standardiserat mått, med oceaner av tillgängliga tester, är ”framgångsrikt arbete” mer subjektivt och svårmätbart. Skall huvudkriteriet vara lön (men en ledande forskare tjänar ju förmodligen mindre än en hyfsad artist eller en medioker aktiemäklare), befordran (vissa jobb har dock betydligt fler befordringsmöjligheter än andra) eller chefens (högst personliga) bedömning?
Trots svårigheterna har ett flertal undersökningar gjorts, och de allra flesta har mynnat ut i att..
- Ja, det finns en tydlig korrelation mellan IQ och jobbframgång, och
- Korrelationen är tydligast för jobb inom forskning, medicin och avancerade ingenjörsroller, funktioner som kräver hög kognitiv förmåga och analytiskt tänk, dvs – surprise, surprise – det som mäts i IQ test.
För andra traditionellt “akademiska” roller som jurister och högre chefer i större företag finns det också ett tydligt samband mellan IQ och framgång, medan korrelationen är lägre i det som brukar beskrivas som enklare jobb.
I vissa fall har forskarna där t.o.m. tyckt sig finna ett negativt samband mellan IQ och prestation, vilket de tror kan bero på att en person med högt IQ som utför ett för hen alltför outmanande jobb förmodligen har lättare att bli uttråkad och oengagerad.
Så i stället för att bli irriterad nästa gång din brevbärare åter misslyckas med att leverera din post så skänk en medlidandets tanke till denne Einstein-in-spe som hittills hamnat lite fel i sin i yrkeskarriär.