Emotionell intelligens, EQ är en eftertraktad egenskap vid de flesta rolltillsättningar och alla tycker vi att vi har det. Att kunna förstå andras (och egna) känslor är en förutsättning för framgångsrikt samarbete och ledarskap. Samtidigt kan ett högt EQ även innebära att man har lättare för att bli emotionellt manipulerad. Vissa hävdar dessutom att personer med högt EQ är extra bra just på sådan manipulation: om du har lätt att förstå vad som påverkar andras känslor blir det enklare att göra just det.
Psykologisk / känslomässig / emotionell manipulation (EM) kan ju ta otaliga former, inte minst i arbetslivet. Tydligast är ”öppna” beteenden som att skrika, hota eller att ständigt vara negativ och pessimistisk. Svårare att urskilja som EM är mer subtila handlingar som passiv aggressivitet (som vi svenskar allmänt sägs vara världsmästare i), negativa komplimanger (”vad kul att du som har så svårt att prata vågade uttrycka dig på mötet”) eller spela dum (lustigt nog också något som vi svenskar anses vara extra bra på, åtminstone i den spanskspråkiga världen där ”Hacerse el sueco” = ”göra sig svensk” innebär just det).
Så vad att göra om du utsätts? Det beror förstås på situationen och vad du vill uppnå, men några allmängiltiga strategier:
- Utgå från din magkänsla
”First line of defense” är faktiskt ofta att utgå från din egen omedelbara känsla: Var det något som kändes konstigt? Agerade personen underligt och i så fall varför? Vad kan hen vara ute efter? Att direkt agera på magkänslan är sällan optimalt, men den är en varningsklocka för att något är fel.
- Vad tycker andra?
Självklart kan ju du också ha en subjektiv och inte alltid 100% korrekt syn på saker och ting. Om inte annat så är det ofta det EM-motparten hävdar. Men vad säger dina kollegor och andra som kan bedöma? Ta hjälp av andra som du litar på. Om du vill ha en ärlig syn så kanske dock inte din mamma eller bästa vännen eller annan utan förmåga eller vilja att se objektivt på din situation.
- Vad säger fakta i målet?
Personer som ägnar sig åt EM spelar på känslor för att få motparten att bortse från logiska resonemang och kritiskt tänkande. Att utgå från fakta är att ta bort den påverkan. Är det hen säger verkligen sant eller ens rimligt?
- Stäng (temporärt) av din EQ
En strategi som hänger ihop med att förlita sig på fakta. Det handlar inte om att vara känslokall eller inte bry sig, men att bedöma situationen utifrån en så neutral ståndpunkt som möjligt genom att inte lyssna till de emotionella strängar som EM-personen aktivt spelar på.
- Sätt aldrig-i-helvete-linjer
Att sätta tydliga gränser för dig själv – och om de överträds kommunicera dessa till andra – för vad du accepterar för bemötande. Det är viktigt för dig själv, men skapar också en tydlighet gentemot omgivningen. Självklart måste det vara rimliga gränser; den som tar varje ord eller handling som en personlig skymf blir svår att arbeta med. Och lika självklart måste du vara konsekvent i att inte själv överträda dessa gentemot dina medarbetare och omgivning.
JP Cornerstone erbjuder utveckling och stöd åt ledning och chefer, i form av bl.a. ledarskapsutveckling, coaching och mentorskap. Hör av dig så berättar vi mer.